Рецепти млинців
Перші млинці пекли на воді, і тільки потім почали готувати їх на молоці навпіл з водою чи одному молоці, вершках. Ловіть молочні рецепти!
Тонкі млинці на молоці придатні для приготування млинця або млинців з різними начинками.
На якому молоці готувати млинці
Якщо вдома є прокисле молоко, млинці готують на ньому, можна готувати тісто для млинців на кисляку та молочній сироватці, яка залишається після приготування домашнього сиру. У тісто для млинців на молоці без дріжджів потрібно додати трохи харчової соди та лимонної кислоти, так швидше розпочнеться процес бродіння. Щоб вийшли ажурні млинці на молоці, додайте до тіста поряд з іншими розпушувачами 1-2 ст. л. горілки.
Тісто для млинців
Млинці на молоці вийдуть тонкими, якщо ви виливатимете тісто на сковороду невеликими порціями і швидко розподіляти його по всій поверхні, нахиляючи сковороду. Тонкі млинці на молоці можна подати зі згущеним молоком, ягідним соусом, сметаною або джемом. Ось кілька рецептів тесту для млинців на молоці:
Прісні млинці на молоці
Це тісто підійде для приготування млинців з начинкою.
Вам знадобиться:
- 2 склянки борошна
- 3 склянки молока
- 5 яєць
- 4 яйця
- 50 г вершкового масла
- 1-2 ст. л. цукру
- 1 ст. л. рослинної олії, сіль
Приготування
Відокремте білки від жовтків. Борошно просійте в окрему миску або на аркуш паперу для випікання.
Жовтки збийте віночком із сіллю та цукром, додайте тепле молоко, розтоплене вершкове масло, перемішайте. Помішуючи, потроху всипте борошно, що просіює. В кінці додайте олію, знову перемішайте. Дати млинцю постояти 10-15 хв.
Білки збийте і додайте в тісто, перемішуючи ложкою. Відразу випікайте млинці на розігрітій, змащеній олією сковороді. Печіть тільки з одного боку, потім підтягніть лопаткою і викладіть на тарілку.
Гречано-пшеничні млинці на молоці
Вам знадобиться:
- 150 г гречаного борошна
- 150 г пшеничного борошна
- 1 л молока
- 4 яйця
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. рослинного масла
- 1 ст. л. вершкового масла
Приготування
З’єднайте пшеничне та гречане борошно у великій чаші, додайте тепле молоко, яйця, сіль, цукор і повільно перемішайте міксером до однорідної маси без грудок.
В кінці додайте соду, розведену в невеликій кількості води (2 ст. л. ложки) та розведену у воді лимонну кислоту. Дати тесту для млинців на молоці 30 хвилин.
Випікайте тонкі млинці на молоці, як завжди, з обох боків.
Млинці на молоці скоростиглі
Вам знадобиться:
- 1 кг борошна
- 5 яєць
- 1 склянка молока
- 5 склянок води
- 2 ст. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. соди
- 1 ч. л. лимонної чи винної кислоти
Приготування
Збийте яйця, додайте цукор та сіль, влийте 5 склянок теплої води, перемішайте. Всипте, перемішуючи, борошно, замісіть тісто.
Лимонну кислоту розведіть у 0,5 склянки води, додайте в тісто для млинців, розмішайте. Соду розчиніть у 0,5 склянки води та також перемішайте з тестом.
Підігрійте 1 склянку молока і додайте в тісто, ретельно перемішуючи. Якщо густе тісто, додати ще гарячого молока.
Випікати відразу ж на кількох сковородах, щоб тісто для млинців на молоці не осіло.
Млинці на кислому молоці
Млинці на кислому молоці виходять ніжнішими. Готуються вони значно швидше, ніж дріжджові. Але все ж таки після замісу дайте тесту постояти 15 хвилин. Млинці на кислому молоці краще подавати з солодкими соусами або додавати в них трохи більше цукру, ніж коли ви готуєте тонкі млинці на молоці. Крім того, млинці з кислого молока – це хороший спосіб використовувати молоко, яке вже не хочеться пити.
Рецепт млинців на кислому молоці: 2 склянки млинця всипте в миску, додайте 1 яйце, влийте 3 склянки кислого молока і перемішайте шумівкою. Тісто за консистенцією має нагадувати рідку сметану. Випікайте млинці на кислому молоці на розігрітій сковороді на олії.
Заварні млинці на молоці
Для приготування заварних млинців на молоці всипте в миску 2 склянки борошна пшеничного і влийте 2 склянки гарячого молока, добре розмішайте, щоб не залишалося грудочок. Коли тісто охолоне до температури парного молока, розведіть у 0,5 ст. теплої води 20 г свіжих дріжджів, дайте їм розчинитись, потім перелийте в опару. Опару добре перемішайте, накрийте рушником та поставте підходити у тепле місце. Коли опара збільшиться в обсязі 2-3 рази, додайте до неї ще близько 2 ст. борошна, кип’ячену воду, сіль, знову перемішайте і залиште ще на 10-15 хвилин, потім випікайте.